The Thessaloniki International Symposium in World Affairs


Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Σχετικα με το Συμποσιο

Με το βλέμμα στο 2018 και σε «καυτά» ζητήματα όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, η τρομοκρατία, το προσφυγικό, οι οικονομικές αλλαγές και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων». Στο Συμπόσιο που διοργάνωση η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο, στο κατάμεστο από κόσμο κινηματοθέατρο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους, εξέχουσες προσωπικότητες έριξαν φως μεταξύ άλλων, στην πολιτική ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ισλαμισμό, το Brexit, πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050 και προς τα πού θα κινηθεί η οικονομία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «ανίκανες» τις κυβερνήσεις που βάζουν υψηλούς φόρους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. «Η αύξηση φόρων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης απλώς επιδεινώνει την κατάσταση» είπε. Οι συνεχώς αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες και τα υπερβολικά ελλείμματα δεν οδηγούν σ’ ένα βιώσιμο μονοπάτι για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη αλλά αντίθετα «δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και εν τέλει θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», ενώ σημείωσε πως «ένας ισορροπημένος ισολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά αποτελεί απλώς εφαρμογή της λογικής». Εξάλλου, «ο λαϊκισμός ποτέ δεν πρόσφερε ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη η κυπριακή οικονομία βγήκε από την κρίση καθώς η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές και οι επενδύσεις αυξάνονται μαζί με το ΑΕΠ.

Την πάγια θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη επανέλαβε η Joan Hoey, Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit. Σύμφωνα με την Joan Hoey, το  αφήγημα της ανάπτυξης είναι μάλλον υπερβολικό, «παρόλο που η Ελλάδα επωφελείται από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης». Ο τουρισμός ήταν ο κλάδος που έσωσε την οικονομία ενώ πάνε καλά και οι εξαγωγές εμπορευμάτων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της είπε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να γίνει ανταγωνιστική και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός της Ευρωζώνης».

«Μην ακούτε τι λέει ο Ερντογάν, σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει» σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της Teneo Intelligence, της μεγαλύτερης εταιρίας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου διεθνώς, τονίζοντας πως το ετοιμοπόλεμο του τουρκικού στρατού έχει σοβαρά τραυματιστεί από τις πολιτικές διώξεις. Πρόσθεσε ακόμα πως «οι διορισμοί στα ανώτατα κλιμάκια γίνονται με πολιτικά κριτήρια και για όλα αποφασίζει ένας άνθρωπος». «Η Τουρκία κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα» σημείωσε, ενώ «ο Ερντογάν έδιωξε όσους ικανούς είχε γύρω του. Σήμερα τον περιτριγυρίζουν δευτεροκλασάτοι κόλακες».

Ο Jamie Shea, αναπληρωτής βοηθός Γενικού Γραμματέα για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφάλειας στο ΝΑΤΟ τόνισε πως η Συμμαχία δεν θέλει να έχει αντιπαλότητα με τη Ρωσία και την αντιμετωπίζει με έναν νέο όρο, ως «frenemy» δηλαδή «φιλεχθρό». Χαρακτήρισε αναγκαία τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα είδος στρατιωτικής Συνθήκης Σένγκεν για να μπορούν οι μονάδες της Συμμαχίας να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα.

Η Alia Brahimi, διευθύντρια του Legatus Strategic Intelligence and Advisory, ισχυρίσθηκε ότι ο ISIS ξεπήδησε μέσα από την πολιτική αποτυχία οικοδόμησης ενός Ιράκ για όλους τους Ιρακινούς και τον θυμό των Σουνιτών έναντι μιας κεντρικής κυβέρνησης ελεγχόμενης από τους Σιίτες. Η Emma Sky, πρώτη κυβερνήτης του Κιρκούκ μετά την εισβολή του 2003, δήλωσε πως ήταν λάθος η εισβολή τόσο όσο και η βιαστική έξοδος των ΗΠΑ από το Ιράκ μετά το 2010.

’λλοι ομιλητές στο Συμπόσιο ήταν: o καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Edge Hill, James Renton, με θέμα «H Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος: Από τον αντι-σημιτισμό στην ισλαμοφοβία», ο Bhaskar Chakravorti, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Tufts, με θέμα «Τεχνολογία και καινοτομία: Οι προσεχείς κατακτήσεις», ο Ανδρέας Δρυμιώτης από την εφημερίδα «Η Καθημερινή» με θέμα «Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσμα;», ο πολιτικός αναλυτής Laza Kekic με θέμα «Η Ευρω-ρωσική σχέση: Πόσο απειλητική είναι η Ρωσία;», ο πρώην βουλευτής και Υπουργός Ευρώπης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Denis MacShane, με θέμα «Brexit-όχι έξοδος;», ο καθηγητής Heribert Dieter με θέμα «Μετά την κρίση: Η πιθανότητα μιας Ευρώπης κατά το δοκούν» και τέλος ο Philip McCann, καθηγητής από το Sheffield, με θέμα «Περιφερειακά σοκ και η γεωγραφία της δυσφορίας».

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει εξελιχθεί σε θεσμό, αποτελώντας μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας.

Το 7ο Διεθνές Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2018.

 

10:00
Registration
10:30

Welcoming remarks
Dimitris Keridis, Director, Navarino Network
Stavros Andreadis, Chairman, The Cultural Society of Entrepreneurs of Northern Greece
Yiannis Boutaris, Mayor of Thessaloniki
Norbert Beckmann-Dierkes, Acting Head of Greece Office, Konrad-Adenauer-Stiftung

10:45-11:45
Cyprus and Greece: Beyond the crisis?
Life before, during and after the bail-out agreement: Lessons learned from Cyprus

Harris Georgiades,
Minister of Finance of the Republic of Cyprus

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

* Χ. Γεωργιάδης: «Όχι» σε υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και φόρους

Is Greece out of the woods? Prospects for a sustainable economic recovery

Joan Hoey,
Regional director (Europe), The Economist Intelligence Unit

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Moderator:
Anthony Papayannides,
Journalist & Attorney-at-Law

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Dimitris Keridis *

11:45-13:00
The threat of Islamism
ISIS and global jihad

Alia Brahimi,
Co-director, Legatus Strategic Intelligence and Advisory

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Emma Sky, (video message)
Senior Fellow, Jackson Institute for Global Affairs & Director, Maurice R. Greenberg World Fellows Program, Yale University

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

The West and the rest: From anti-Semitism to Islamophobia

James Renton,
Reader in History, Edge Hill University & Visiting Fellow, European University Institute

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Moderator:
Ino Afentouli,
Program Officer for Partnerships, Cooperative Security and Open Door policies, Regional Coordinator for South Caucasus & Central Asia, and Program Officer for Greece at the Public Diplomacy Division of the North Atlantic Treaty Organization

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

13:00-14:00
Innovation and growth
Technology and innovation: The new frontier

Bhaskar Chakravorti,
Senior Associate Dean of International Business and Finance & Executive Director, Institute for Business in the Global Context, The Fletcher School, Tufts University

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

* «Ψηφιακά υπανάπτυκτη η Ελλάδα» (Καθημερινή 13/11/2017)

Can Greece cover the digital gap?

Andreas Drimiotis,
Business Consultant & Columnist, «Kathimerini»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Moderator:
Stamos Karamouzis,
Provost and Vice President for Academic Affairs, American College of Thessaloniki

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

14:00-15:00
Lunch break
15:00-16:30
New security challenges
Meeting the challenge: The North Atlantic Treaty Organization in the 21st century

Jamie Shea,
Deputy Assistant Secretary General for Emerging Security Challenges, North Atlantic Treaty Organization

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

The Euro-Russia connection: How much of a threat is Russia?

Laza Kekic,
Independent Consultant

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Kristin Fabbe, (video message)
Assistant Professor, Harvard Business School

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

What about Turkey?

Wolfango Piccoli,
Co-President, Teneo Intelligence

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Federica Mogherini, (video message)
High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy / Vice-President of the Commission

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Moderator:
Joan Hoey,
Regional director (Europe), The Economist Intelligence Unit

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

16:30-17:00
Coffee Break
17:00-18:30
Europe: Is the crisis over?
Brexit no Exit?

Denis MacShane,
Former Labour Party MP & former Minister of State for Europe

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

* Denis MacShane: «Britain Becomes Greece as Brexit Chaos Invades Politics and the Economy»
** Denis MacShane: «Welcome to banana republic Britain»

After the crises: The potential of a Europe à la carte

Heribert Dieter,
Senior Associate, German Institute for International and Security Affairs & Adjunct Professor, Free University of Berlin

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Stars and Laggards

Wolfango Piccoli,
Co-President, Teneo Intelligence

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Regional shocks and the geography of discontent

Philip McCann,
Professor & Chair in Urban and Regional Economics, Sheffield University Management School

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Moderator:
Petros Golitsis,
Lecturer in the Business Administration and Economics Department at City College, the International Faculty of the University of Sheffield

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

* All panels are co-moderated by Dimitris Keridis, in support of the overall narrative of the 6th Thessaloniki International Symposium in World Affairs.

Γλώσσες εργασίας του Συμποσίου θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


 

Τοποθεσία


Tο Ολύμπιον, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνδέεται άμεσα με την πολεοδομική, την αρχιτεκτονική και κυρίως την καλλιτεχνική ιστορία της πόλης, αφού στέγασε τις πρώτες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Eλληνικού Kινηματογράφου τη δεκαετία του '60 και φιλοξένησε παραστάσεις των καλύτερων ελληνικών θεατρικών σχημάτων, μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις όπερας.

Aπό την ανάπλασή του το 1997, το κτιριακό συγκρότημα Ολύμπιον αποτελεί τη μόνιμη έδρα (φυσική και ιστορική) του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο κτίριο στεγάζονται δύο κινηματογραφικές αίθουσες, το cafe-bar και το βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ.


 

Τρόποι Πληρωμής


Γενική είσοδος: προπώληση: 7 ευρώ / ταμείο: 12 ευρώ

[* η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017]

Για την προαγορά του εισιτηρίου, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους κάτωθι τρόπους:

1ος Τρόπος
2ος Τρόπος
3ος Τρόπος
Με αγορά από τα γραφεία του
Δικτύου Ναυαρίνου
Απελλού 3
τηλ.: 2310 260.322 
και ώρες 10:00-16:00
Με κατάθεση στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό
Alpha Bank
Όνομα δικαιούχου: Navarino Network
IBAN: GR25 0140 5620 5620 0200 2002 240
Swift: CRBAGRAAXXX

 

Σημ. Η οποιαδήποτε τραπεζική προμήθεια βαρύνει τον εντολέα.

Εισιτήρια μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε κι από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Φράγκων 6-8 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 10.00-16.00), τηλ. 2310 551 754 | fax 2310 551 748 | E. info@peebe.gr

Μετά την αγορά του εισιτηρίου, παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής.

Την Κυριακή22/10 παρακαλούμε να προσέλθετε στο "Ολύμπιον" μέχρι τις 10.00 για να παραλάβετε το εισιτήριό σας.

Η παραλαβή των εισιτηρίων γίνεται με την επίδειξη της ταυτότητας ή του φοιτητικού πάσο!

 


 

Πολυμέσα

 

 

 

Powered by flickr embed.


 

Το Συμπόσιο στον Τύπο


Καθημερινή, 13/11/2017
Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, 31/10/2017
Ανιχνεύσεις, 29/10/2017
pontosnews.gr, 29/10/2017
economia.gr, 24/10/2017
Το Ποντίκι, 22/10/2017
thesseconomy.gr, 22/10/2017
ΕΡΤ, 21/10/2017
arismentizis.blogspot.gr, 18/10/2017
typosthess.gr, 16/10/2017
taneasou.gr, 15/10/2017
ΔΠΘ, 11/10/2017
thessbomb, 11/10/2017
FM100
Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί
art&life
 


 

Επικοινωνία


κα ’σπα ΚΥΡΙΑΚΗ
Δίκτυο Ναυαρίνο
Απελλού 3
546 22 - Θεσσαλονίκη

τηλ.: 2310 260.322 
fax: 2310 260.332
e-mail: aspakyriaki@navarinonetwork.org