The Thessaloniki International Symposium in World Affairs was inaugurated in 2012, on the occasion of the festivities commemorating Thessaloniki’s centennial since it’s liberation. The Symposium aims to provide a platform for dialogue on the critical challenges of today’s world.
Το Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης θεσπίστηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στόχος του Διεθνούς Συμποσίου είναι να παρέχει ένα φόρουμ διαλόγου όπου θα συζητούνται οι κρίσιμες προκλήσεις του σημερινού κόσμου.
11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης
Δελτίο τύπου
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε, για μια ακόμη χρονιά στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, με τρία θεματικά πάνελ. Το Συμπόσιο διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος μαζί με το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, την υποστήριξη του Αμερικάνικου Κολλεγίου «Ανατόλια», του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και το Desmos Policy Institute.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, πλήθος κόσμου, ειδικά νέων φοιτητών, παρακολούθησε τις τοποθετήσεις κορυφαίων επιστημόνων, στελεχών επιχειρήσεων και πολιτικών, σε μια ολιστική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε;
Στο πρώτο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο κ. Marian Wendt, Διευθυντής του παραρτήματος του Konrad Adenauer στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρουσιάστηκε συνοπτικά το περιεχόμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης, και οι νομικές και οι τεχνολογικές της προεκτάσεις.
Η κ. Μαρίλυ Νίκα, AI Product Lead της Meta, προσέγγισε τη συζήτηση από μια τεχνική σκοπιά, δίνοντας έμφαση στις πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή. Όρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «έναν κλάδο της επιστήμης των υπολογιστών που επικεντρώνεται στη δημιουργία μηχανών, ικανών να εκτελούν εργασίες που κανονικά απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση» και εμβάθυνε στη μηχανική μάθηση, χρησιμοποιώντας απτά παραδείγματα, όπως ένα έξυπνο ψυγείο.
Έπειτα, ο κ. Jarzombek, μέλος των Επιτροπών Εκπαίδευσης, Έρευνας και
Τεχνολογικής Ανάπτυξης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, έθεσε προς συζήτηση την εξέλιξη της κοινωνικής αποδοχής ως προς την προστασία η μη, της ιδιωτικότητας φέρνοντας ως παράδειγμα την ομαλοποίηση της συνεχούς παρακολούθησης των ανθρώπων μέσω smartphones και καμερών. Τόνισε τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια ασφάλεια, αντλώντας παραδείγματα από το Ισραήλ. Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την κυριαρχία των Αμερικανικών και Κινεζικών εταιρειών στον χώρο της τεχνολογίας, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουκιάδης, Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, συμπληρώνοντας τα λεγόμενα των προηγουμένων ομιλητών, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νομικού πλαισίου για τον μετριασμό των ρίσκων στον δυναμικό χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εισήγαγε στη συζήτηση μια προσέγγιση-πυραμίδα με τέσσερα κλιμακωτά επίπεδα ρίσκου στα οποία εντάσσονται οι νέες τεχνολογίες, η οποία υπήρξε αφορμή για περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των ομιλητών.
Το σημείο στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις των ομιλητών της πρώτης συζήτησης, ήταν η σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων για μια ισορροπημένη θεσμική προσέγγιση που ενθαρρύνει την καινοτομία και δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εμπειρία των χρηστών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτικές Συνέπειες της Τεχντητής Νοημοσύνης
Στο δεύτερο πάνελ, υπό τον συντονισμό της κ. Kristin Fabbe, Καθηγήτριας Διεθνικής Διακυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, δόθηκε έμφαση στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης με τους ομιλητές να φέρνουν την εμπειρία τους από την την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ελλάδα αντίστοιχα.
Ο κ. Γιώργος Βέρδη, εκπροσωπώντας την European Digital SME Alliance, έδωσε μια περιγραφή του δαιδαλώδους κανονιστικού πλαισίου των Βρυξελλών. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην ηθική, αξιόπιστη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο την αύξηση της ενσωμάτωσης της από το σημερινό 8% στον φιλόδοξο στόχο του 75% έως το 2030, στοχεύοντας στην ανάκτηση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος στην παγκόσμια αγορά.»
Ο κ. Τηλέμαχος Μωραΐτης από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την Microsoft στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναγνώρισε τις μοναδικές τεχνολογικές ανάγκες που υφίστανται σε κάθε χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συντάχθηκ με τις απόψεις του κ. Verdi αναφορικά με ένα ισορροπημένο ρυθμιστικό πλαίσιο που διευκολύνει την καινοτομία και δεν επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας (ΜΜΕ), οι οποίες αποτελούν το 89% των αγορών της περιοχής.
Αντλώντας από την εμπειρία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Marco Vogele, στέλεχος της IBM, επισήμανε τον αντίκτυπο του μετασχηματισμού που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Τόνισε τη σημασία του ρόλου των Κυβερνήσεων στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε ανοικτά δεδομένα, και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που προκύπτουν από τον αφανισμό θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνολογικής μετάβασης που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως.
Τέλος, η κ. Shamira Ahmed, Policy Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, παρουσίασε τις εξελίξεις στην Αφρικανική ήπειρο, υπογραμμίζοντας την πρόοδο σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Αίγυπτος, η Νιγηρία, η Κένυα, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική και η Τυνησία, με ανολοκλήρωτα σχέδια πολιτικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επισήμανε την επικρατούσα αισιοδοξία και τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές ανισότητες στις αφρικανικές κοινωνίες. Συζητώντας για το έργο της στο Data Economy Policy Hub και στο Artificial Intelligence for Circular Exchange, η κ. Ahmed εισήγαγε την έννοια της «πράσινης ψηφιακής δίδυμης μετάβασης». Αυτή η προσέγγιση αξιοποιεί την ψηφιοποίηση που λαμβάνει χώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δίνοντας έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στον συνδυασμό της τεχνολογίας με την αποτελεσματική διακυβέρνηση στην Αφρική.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Εθνική Στρατηγική
Στο 3ο Πάνελ, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μαζί με την πρώην Ευρωπαία Επίτροπο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κα. Άννα Διαμαντοπούλου, συζήτησαν για την θέση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη.
Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε την εισαγωγή του «ψηφιακού βοηθού» στη δημόσια διοίκηση και αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που θα έχει αυτός στην αλληλεπίδραση των πολιτών με το δημόσιο. Ειδική αναφορά έκανε στις νέες υποδομές που δημιουργούνται χάρη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και στην ανάγκη «να σταματήσουμε να καταναλώνουμε μόνο ως χώρα και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας για να παραγάγουμε, καθώς το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, έχει αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια».
Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τα άλματα που έκανε τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση. Διατυπώνοντας την πρόκληση για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις επόμενες γενιές, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος έθεσε ως άμεση εθνική προτεραιότητα την οριζόντια και κάθετη εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών στα εργαλεία των νέων τεχνολογιών . Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της εκ θεμελίων αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών, με επίκεντρο τον συνδυασμό της «Τεχνητής Νοημοσύνης με τον Αριστοτέλη» , δηλαδή των ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Το ετήσιο ραντεβού ενός θεσμού πλέον για την πόλη, δόθηκε για την επόμενη χρονιά και το 12ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, τον Δεκέμβριο του 2024.
10:00 - Welcome
10:10 - An Introduction to AI: What Everyone Needs to Know
Marily Nika - AI Product Lead, Facebook (META)
Dimitrios Koukiadis - Assistant Professor, School of Law, Department of Law, University of Nicosia
Thomas Jarzombek - Member of the Committee on Education, Research and Technology Assessment and the Committee on Digitization of Bundestag
Moderator: Marian Wendt - Director, Konrad Adenauer Stiftung, Greece and Cyprus
11:15 - Perspectives on the Social, Political and Economic Implications of AI
Giorgos Verdi - Policy Advisor at the European DIGITAL SME Alliance
Shamira Ahmed - Policy Leader Fellow, European University Institute, Florence, Italy
Marco Vogele - IBM, Dubai, Middle East and North Africa Region
Tilemachos Moraitis - Government Affairs, Regional Manager Director, Microsoft
Moderator: Kristin Fabbe - Chair of Comparative Politics Analysis, School of Transnational Governance at European University Institute, Florence, Italy
12:30 - Coffee Break
13:00 - Politics, Policy and AI
Anna Diamantopoulou - President of DIKTIO – Network for Reform in Greece and Europe, Ex. European Commissioner for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities
Dimitris Papastergiou - Minister of Digital Governance of the Hellenic Republic
Moderator: Dimitris Kairidis - Professor of International Politics, Panteion University, Athens, Minister of Asylum and Migration of the Hellenic Republic
14:00 - End of Confernece
10:00 - Χαιρετισμοί
10:10 - Μια εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Τί πρέπει όλοι να γνωρίζουμε;
Marily Nika - AI Product Lead, Facebook (META)
Δημήτριος Κουκιάδης - Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Thomas Jarzombek- Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Έρευνας και
Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας
Συντονιστής: Marian Wendt - Διευθυντής, Ίδρυμα Konrad Adenauer, Παράρτημα Ελλάδος και Κύπρου
11:15 - Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης
Γιώργος Βέρδη - Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Τεχνολογίας
Shamira Ahmed - Policy Leader Fellow, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, Ιταλία
Marco Vogele - IBM, Ντουμπάι, Υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Τηλέμαχος Μωραΐτης - Government Affairs, Regional Manager Director, Microsoft
Συντονίστρια: Kristin Fabbe - Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διακρατικής Διακυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, Ιταλία
12:30 - Διάλειμμα
13:00 -Τεχνητή Νοημοσύνη και Εθνική Στρατηγική
Άννα Διαμαντοπούλου - Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρώην Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες
Δημήτρης Παπαστεργίου - Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Συντονιστής: Δημήτρης Καιρίδης - Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου